Kinderen leren water besparen met games

Als je iemand wilt leren om water te besparen, zul je zijn of haar gedrag moeten veranderen. Hoe meer iemand gewend is aan bepaald gedrag, hoe lastiger dat is. Het is daarom zinvol om kinderen op jonge leeftijd meer te leren over waterverbruik en waterbesparing. Door dit vroeg te leren nemen kinderen dit gedrag mee voor de rest van hun leven, waardoor het een duurzame manier is om waterverspilling tegen te gaan. Serious games zijn een geschikt middel om dit te doen. Hoe kun je kinderen leren water te besparen met games? In dit artikel leggen we het uit.

Laten we beginnen met de definitie van serious games. Serious games zijn games met een belangrijker doel dan enkel vermaak. De games helpen om op een speelse manier kennis over te dragen, mensen te motiveren of zelfs hun gedrag te veranderen. 

Soms is een bepaalde gedragsverandering helemaal niet leuk om vol te houden. En in het geval van waterverbruik en waterbesparing denk je misschien: is dat echt nodig? Er is toch genoeg water? Toch heeft niet iedereen door dat als iedereen op hetzelfde moment onder de douche stapt, de waterpompen van waterbedrijven overuren draaien en veel energie verspillen. Daarnaast is er in sommige gebieden of in sommige periodes daadwerkelijk droogte. Het kan dus gebeuren dat er geen water uit de kraan komt, ook in Nederland! 

Vervolgens is er ook nog bewustwording nodig over de gevolgen van energieverspilling. Pas dan is men misschien bereid te veranderen. Met serious games kan deze boodschap op een speelse manier worden overgebracht.

Bij jonge kinderen gaat het minder over gedragsverandering, maar meer over gedragsvorming. Ondanks dat ze al gewoontes oppikken vanuit hun omgeving; ze zijn nog een stuk meer open-minded. Net als voor het veranderen van gedrag zijn serious games ook effectief als stimulans voor kinderen om te leren. Benieuwd waarom? Lees snel verder!

Games zijn al onderdeel van het leven van een kind

Wist je dat 70% van de jongeren onder de 18 jaar regelmatig games speelt? Deze generatie is opgegroeid met games. Thuis, op school of bij vrienden: vrijwel dagelijks komen kinderen in aanraking met games. Terwijl games ook voor volwassenen effectief zijn, weet een kind goed hoe games werken en is het voor hen een zeer laagdrempelige manier om iets nieuws te leren.

Een ander bijkomend voordeel is de flexibiliteit die games bieden. Ze kunnen altijd en overal gespeeld worden en een kind vind het niet vervelend om ‘s avonds een game te spelen. Ook kunnen kinderen zelfstandig aan de slag met serious games; er hoeft geen leraar of ouder bij te zijn om het kind te helpen.

Games zijn attractief en eenvoudig te begrijpen

Serious games zijn attractief omdat ze visueel aantrekkelijk zijn. Tijdens de ontwikkeling van een serious game wordt veel tijd gestoken in het bedenken en tekenen van de spelwereld, karakters en de interface. Hiermee speelt men in op de fantasie van kinderen en helpt het hen om hun aandacht vast te houden tijdens het spelen.

Ten tweede: in serious games wordt de boodschap (zoals leren over waterverbruik en waterbesparing) verwerkt in een interactief spelverhaal. Hierdoor is er minder tekst nodig om de kennis over te dragen en is het eenvoudiger te begrijpen. Een kind moet diverse uitdagingen voltooien, luisteren naar dialogen met karakters en levels voltooien. Tijdens dit proces leert hij of zij meer over waterverbruik. Dat is voor een kind een stuk eenvoudiger dan het lezen van een lang verhaal over hoe waterpompen werken en waarom deze overmatig energie verbruiken tijdens piekuren, bijvoorbeeld.

Samen games spelen om water te besparen werkt motiverend

Er is veel te vertellen over hoe een waterbedrijf werkt en hoe je duurzaam omgaat met water. Al deze kennis overbrengen lukt niet in één of twee uur. Gelukkig zorgen serious games voor een hoge betrokkenheid, waardoor iemand zonder moeite lang met waterbesparing bezig wil zijn. Eén van de technieken om mensen te blijven motiveren in games is dat je samen kunt spelen.

Dit effect zie je terug bij de Water Battle. Kinderen spelen de game, maar het hele gezin wordt bij het spel betrokken. Terwijl kinderen het spel spelen en verschillende levels voltooien, moeten de ouders waterbesparende aanpassingen doorvoeren in hun woning en hun waterverbruik meten. Wanneer de ouders hun waterbesparingdoel halen, verdienen zij punten en helpen ze hun kind om de spelvoortgang te versnellen. Deze wisselwerking zorgt ervoor dat de kinderen en hun ouders elkaar gemotiveerd houden om het spel te blijven spelen.

Games zijn fun!

En de meest voor de hand liggende reden: games zijn gewoon leuk! Serious games worden zo ontwikkeld dat ze aansluiten op de doelgroep en maken gebruik van spelmechanismen om de doelgroep intrinsiek te motiveren. In games volgt een speler een constante loop van uitdagingen en beloningen (zoals punten en het vrijspelen van achievements). Zodra één uitdaging voltooid is, wordt de speler gemotiveerd om direct met de volgende aan de slag te gaan. 

Wil je meer weten over de Water Battle? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op!